Return to site

Asiantuntijaryhmän kehittäminen

Suuntaviivoja yhteistoiminnan kehittämisen tueksi

· Kaksoispiste,Integroiva yhteistyö,Kokemus,Koulutus,Asiantuntijatyöryhmä
broken image

Asiantuntijaryhmän kehittämisen tueksi

Tämä visio ja suuntaviivat on laadittu kehitettäväksi ryhmän perustajan ja nimettyjen asiantuntijoiden ja jäsenien yhteisillä resursseilla. Tavoitteena on uudet ajattelu- ja toimintatavat kaksoisdiagnoosipotilaiden aseman, kohtelun ja hoidon kehittämiseksi ja parantamiseksi palvelujärjestelmässä.

Kaksoispiste: ryhmän rinnalla toimivan asiantuntijatyöryhmän kulmakiviä ovat vapaa kansalaistoiminta, potilaslähtöisyys, ennakkoluulottomuus, riippumattomuus, joustavuus, nopeus sekä asiantuntijoiden ja ammattilaisten kokemusta ja erikoisosaamista integroiva yhteistyö. 

Tavoitteena on kaksoisdiagnoosipotilaiden aseman, kohtelun ja hoidon parantaminen palvelujärjestelmässä. Tähän tarjoamme ryhmän 1 235 jäsenen kokemusasiantuntijuuden myötä erinomaiset lähtökohdat. Tämän toteutumiseksi olemme kutsuneet ryhmään alan arvostettuja ammattilaisia, asiantuntijoita ja vaikuttajia. 

Potilaslähtöisyyden toteutuminen ei välttämättä ole helppoa terveyden- ja päihdehuollon ammattilaisille. Nykyisillä työtavoilla ja käytännöillä on niin vahva asema, että hoito toteutuu pääasiassa organisaatioiden ja ammattilaisten ehdoilla. Tässä on 2dg-potilaiden näkökulmasta paljon huomioitavaa ja parannettavaa.

Moniongelmaiset kaksoisdiagoosipotilaat tulisi ottaa aktiivisesti mukaan samanaikaisen
mielenterveys- ja samanaikaisen päihdehoidon suunnitteluun!
Kaksoispiste on arvokas lisäresurssi, joka tarjoaa tähän
erinomaiset lähtökohdat.

broken image

Ryhmään kuuluu useiden psykiatria-, sosiaali- ja päihdealan ammattilaisen edustava joukko, joista osa on hyväksynyt kutsuni toimia ryhmän nimettyinä asiantuntijoina. Asiantuntijaryhmään kuuluminen on vapaaehtoista, jossa tasavertaiset asiantuntijat voivat tehdä yhteistyötä verkostona, omasta tahdostaan ja ilman sitoumuksia.

Asiantuntijaryhmän tarkoituksena on toimia Kaksoispiste: ryhmän ja verkoston, sekä jatkossa mahdollisesti myös mielenterveys- ja päihdepalveluiden, osaamisen yhdistämisen ja kehittämisen vahvana taustavaikuttajana. 

Tarkoitus ei ole, että oman toimensa ohella toimivat asiantuntijat osallistuisivat aktiivisesti ryhmän toimintaan julkaisemalla päivityksiä tai kommentoimalla niitä. Tämä on kuitenkin mahdollisuus, jota ryhmän jäsenet toivovat asiantuntijoiden hyödyntävän ryhmän tukemiseksi.

Asiantuntijatyöryhmä voi myötävaikuttaa tavoitteidemme saavuttamiseen sekä lisätä toimintamme tunnettuutta, luotettavuutta, uskottavuutta sekä ulottuvuutta sosiaali- ja terveysalan sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden ja asiakkaiden piirissä. Kohderyhmiä ovat kaksoisdiagnoosipotilaat sekä sote-palvelut valtakunnallisesti.

Asiantuntijatyöryhmä voi myötävaikuttaa ja lisätä toimintamme luotettavuutta, uskottavuutta sekä ulottuvuutta sosiaali- ja terveysalan, mielenterveys- ja päihdepalveluiden mutta myös tiedotusvälineiden piirissä. 

Asiantuntijaryhmässä tasavertaiset asiantuntijat tekevät yhteistyötä omasta tahdostaan ilman ulkopuolisia paineita tai pakotteita. Kunnioitamme asiantuntijoiden työrauhaa. Osallistuminen toimintaan tapahtuu vapaaehtoisesti oman toimen ohella silloin, kun kiinnostus ja motivaatio työryhmässä käsiteltäviin asioihin on olemassa.

Tiedotustoiminta ja viestintä on tärkeä osa toimintaamme. Mielenterveys- ja päihdeongelmista kirjoitetaan enemmän kuin koskaan. Kaksoisdiagnoosipotilaat ovat "kolmas tekijä" ja väliinputoajia, josta ei huomioida riittävästi Viestinnän tavoitteena on korjata tämä epäkohta aktiivisella tiedottamisella eri kohderyhmille.

broken image

INTEGROIVA YHTEISTYÖ

Integroroiva yhteistyö voidaan määritellä sosiaali- ja terveysalojen ja niitä yhdistävien asiantuntijoiden mallina, jossa yhdistyvät sekä ohjaus että toimijoiden vapaaehtoisuus. Toimintamme tukee yhteistyötä, johon voivat lisäksi kannustaa niin organisaatioiden, palveluyksiköiden kuin yksittäisten ammattilaisten vapaaehtoisuus ja myönteinen asenne. 

Integroidut hoitokokoukset Kun psykiatrisen ja päihdepolin hoitovastaavat istuvat toistuvasti 2dg-potilaan kanssa saman pöydän ääreen, vältetääni piilotumista omien roolien taakse. Näin ongelmien samanaikainen käsittely ja hoito toimii tehokkaasti. Minulla on tästä erinomaiset kokemukset. Tästä on hyötyä kaikille osapuolille!

Tilaa jää myös uudenlaisille ratkaisuille, joissa tavoitteena on esimerkiksi toisistaan eriytyneiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden päättäjät ja työntekijät ovat sitoutuneita ja motivoituneita aitoon yhdessä toimimiseen myös kolmansien osapuolien kanssa.

Taloudellinen ja viestinnällinen tuki Arvomaailmaltaan yhteensopiville organisaaatioille, yrityksille, yhteisöille sekä palveluiden tuottajille ja kattojärjestöille tarjoamme mahdollisuutta vastavuoroiseen viestintäyhteistyöhön, joka tarjoaa osapuolille mahdollisuuden osoittaa yhteiskunnallista ja sosiaalista vastuuta sekä hyvää yritys- ja yhteisökansalaisuutta.

Asiantuntijatyöryhmästä löytyy potentiaalia moneen lähtöön. Kaksoispiste: erottuu vahvasti edukseen muista vertaistukiryhmistä, jotka eivät ole ulottaneet toimintaansa ja panostustaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden toinnalliseen yhdistämiseen ja kehittämiseen. Jos/kuun toiminnassa ilmenee puutteita, asia korjataan.

Kaksoispiste: toiminta kehittyy asiantuntijoiden yhteisellä tuella kysymyksissä, joihin ryhmän jäsenten yhteenlaskettu tieto, kokemus ja näkemys eivät riitä. Asiantuntijaryhmä palvelee koko ryhmää, ja voi myös toimia julkisten ja yksityisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden aktiivisena ja luotettavana lisäresurssina.

Ps. Tässä esityksessä on poimintoja kirjasta Moniammatillinen yhteistyö - Vaikuttava vuorovaikutus Sosiaali- ja terveysalalla. -Kaarina Mönkkönen, Taru Kekoni & Aino Pehkonen (toim.): Moniammatillinen yhteistyö

Tarkoituksena olisi saada teiltä ideoita, kommentteja, korjaus- ja lisäysehdotuksia konseptin
kehittämisen tueksi kaikille hyväksyttävään ja hyödynnettävään muotoon.

broken image

-Tomppa- 

Tompan taustaa, työ, yritys ja toimintahistoriaa