Return to site

Vastaus kaksoisdiagnoosipotilaiden huutoon

 

Missio - Visio - Arvot - Tavoitteet - Keinot.

· Kaksoispiste,Kaksoisdiagnoosi,Vertaisryhmä,Tietolähde,Keskustelufoorumi
broken image

Vastaus kaksoisdiagnoosipotilaiden huutoon

Kaksoisdiagnoosipotilailla tarkoitetaan henkilöitä, joilla on vähintään yksi vakava psykiatrinen häiriö sekä alkoholin, päihdyttävien ja/tai huumaavien aineiden samanaikaista väärinkäyttöä. Sain ensimmäisen psykiatrin arvion kaksisuuntaisen mielialahäiriön todennäköisyydestä vuonna 1986.

Virallisen diagnoosin vaikeasta 1-tyypin kaksisuuntaisesta sain vasta 2009. Nämä 23-vuotta ilman psykiatrista hoitoa ja lääkitystä johtivat moniin oheisongelmiin ja menetyksiin, kuten krooniseen unettomuuteen, psykooseihin, alkoholiriippuvuuteen, yritystoimintani lopettamiseen, taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin sekä avioeroon.

broken image

Fenix-linu nousi tuhkasta, Kaksoispiste tuskasta

Idea kaksoisdiagnoosiryhmän ja asiantuntijaverkoston perustamisesta syntyi ja kehittyi, kun oivalsin, että minulla diagnosoitua vaikeaa 1-tyypin kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja sen rinnalle kehittynyttä alkoholiriippuvuutta ei osattu käsitellä eikä hoitaa samanaikaisesti psykiatrian- ja päihdepoliklinikalla, joiden välinen yhteistyö puuttui.

Perustin Kaksoispiste: ryhmän pitkän harkinnan ja aktiivisen tiedonhankinnan tuloksena. Aloitin ryhmän lanseerauksen ja käynnistin toiminnan 3.9.2014 tiedotustoiminnan, viestinnän ja aktiivisen yhteydenpidon keinoin.

Viikkoa ennen tätä join viimeisimmän olueni. Tänään 26. päivä lokakuuta 2023 mielialani ovat pysyneet kymmenettä vuotta pääsääntöisesti tasapainossa. Olen ollut yhtä pitkään raittiina, jonka tärkein edellytys on ollut mielentasapainon jatkuva ylläpitäminen, jossa olen onnistunut jatkuvan itsehoidon keinoin.

broken image

Haastava ja haavoittuva potilasryhmä

Kaksoisdiagnooseista kärsivät ovat yksi yhteiskuntamme haastavimmista ja haavoittuvimmista potilasryhmistä, joita psykiatrian- ja päihdepoliklinikoilla ei osata kohdata, käsitellä eikä hoitaa asianmukaisella tavalla. Poikkeuksena on riippuvuuspsykiatrian poliklinikat, joiden resurssit eivät riitä kaikille avuntarvitsijoille.

Koska kaksoisdiagnoosien mielenterveys- ja päihdeongelmat esiintyvät yhdessä, ruokkivat toisiaan ja toimivat vahvassa vuorovaikutuksessa toisiinsa nähden, ongelmia on myös hoidettava kuin yhtä ja samaa ongelmaa.

Arvot arvoon arvaamattomaan

Kaksoispiste: toiminnan kulmakivet ja arvomaailma samanaikaisten mielenterveys- ja päihdeongelmien joustavassa viitekehyksessä kuuluvat osana ryhmän toiminnallista arkea. Arvot voidaan määritellä tai jättää määrittelemättä. Ne ovat silti olemassa. Siksi ne ovat tärkeitä tiedostaa, tunnistaa ja omaksua.

Kun tietää mikä on itselle tärkeää ja mitä arvostaa, on helpompi suunnistaa elämässä oikein ja tavoitella itselle tärkeitä päämääriä. Ryhmän hyvä henki, vuorovaikutus, uuden oppiminen ja onnistuminen on todennäköisempää ryhmässä, jonka kokee omaksi, itselleen mielekkääksi ja arvokkaaksi. 

Arvomaailma rakentuu yhteisesti hyväksyttävistä tekijöistä, joiden varaan toiminta voi rakentua toisiamme tukien ja auttaen sekä toimintaamme jatkuvasti kehittäen ja parantaen kaikkien yhteisen edun nimissä.

Sosiaalisesti vastuullinen, energinen, rohkea, aktiivinen, positiivinen ja hyvä yhteishenki, omaehtoinen, avoin, rehellinen, erilaisuutta kunnioittava ja suvaitseva, turvallinen, vuorovaikutteinen, vastavuoroinen,
yhteistyökykyinen, mielen tasapaino, päihteettömyys, luova hulluus, päämäärätietoisuus,
itsepintaisuus ja periksiantamattomuus.

broken image

Toimintaa kolmannen ja neljännellä sektorin rajamailla

Edustamme itseohjautuvaa, vapaata ja riippumatonta kansalaistoimintaa kolmannen ja neljännen sektorin rajamailla ilman sidonnaisuuksia. Toiminta keskittyy moniongelmaisuuteen ja kaksoisdiagnooseihin, joka puhekielessä tarkoittaa vaikeiden mielenterveys- ja päihdeongelmien yhteisesiintyvyyttä, jossa ongelmat toimivat yhdessä ja kietoutuvat toisiinsa toisiaan vaikeuttaen.

Tavoitteena on ylläpitää ja parantaa asemaamme merkittävänä ja varteenotettavana toimijana, ja tukea kaksoisdiagnoosin kanssa painivien mielenterveyttä, päihteettömyyttä ja hyvinvointia. Keskeisimpänä tavoitteena on parantaa kaksoisdiagnoosipotilaiden heikkoa asemaa palvelujärjestelmässä.

Sisäisen motivaation ehdoilla  

Oivalsin, että mielenterveys- ja päihdeongelmien yhteisesiintyvyydestä kärsivien lukumäärä on erittäin suuri. Koska ongelmien yhdenaikaista hoitoa ja vertaistukea ei ollut saatavissa, en epäillyt hetkeäkään kaksoisdiagnoosiryhmän perustamisen suurta tarvetta. Tämä johti vahvaan sisäiseen motivaatioon ja tahtotilaan tehdä asialle jotakin

Päätös toiminnan ja viestinnän käynnnistämisestä oli nopea ja perusteltu, jota en ole yli yhdeksän toimintavuoden aikana katunut kertaakaan. Kaksoisdiagnooseja vältellään ja sen hoidollisia puutteita vähätellään niin psykiatrisilla kuin päihdepoleilla. Olen antanut omien ja muiden jäsenien kokemuksien ja näkemyksien puhua puolestaan.

broken image

Mitä, kenelle ja kuinka

Missio vastaa kysymykseen siitä, miksi ja kenelle ryhmä on olemassa, mikä on sen tarkoitus ja mitä me toiminnallamme haluamme saavuttaa. Ryhmä on tarkoitettu samanaikaisten mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa painiville, läheisille sekä alan ammattilaisille, asiantuntijoille ja hoitotahoille, joille tarjoamme avohoidon aktiiivisen ja vankkaan kokemustietoon ja näkemykseen perustuvan lisäresurssin. 

Kaksoispiste: on vertaistuki- ja asiantuntijaryhmä, verkosto, tietolähde ja keskustelufoorumi, jonka tarkoituksena on edistää ryhmän jäsenien mielenterveyttä, tukea päihteettömyyttä, sekä kaventaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden välistä kuilua näiden erikoisosaamista ja palveluita yhdistävänä tekijänä.

Ei yhtä ilman toista, ei toista ilman kolmatta

Tarjoamme ryhmän jäsenille kokemus- ja tutkimustietoa sekä vertaistukea kumpaankin ongelmaan ja oheisongelmiin, kuten unettomuuteen samanaikaisesti. Ohjaamme ryhmän jäseniä kohti uudenlaisesta ajattelutapaa siitä, että kaksoisdiagnoosissa ei ole yhtä ilman toista, ei toista ilman kolmansia ongelmia.

broken image

Toiminta ja jäsenet 

Toimimme ongelmien leikkauspisteessä ja niiden välisellä yhdyspinnalla, jossa ongelmat kohtaavat ja vaikeuttavat toisiaan. Tähän viitekehykseen kuuluvat myös psykiatrian ja päihdepolklinikat, joissa asiakkaat kohtaavat hoitajansa. Koska toiminnallinen yhteistyö psykiatrian- ja päihdepalveluiden välillä on nimellistä tai puuttuu kokonaan, kaksoisdiagnoosin ongelmien samanaikainen hoito ei toteudu käytännössä!

Ryhmän toiminta perustuu mielenterveys- ja päihdeongelmien integroituun ryhmäterapiaan, jossa molempia ongelmia ja näille yhteisiä tekijöitä käsitellään samanaikaisesti. Toiminta keskittyy valtakunnalliseen vertaistukitoimintaan, nettiryhmään ja teemallisiin virtuaalitapaamisiin sekä tutkimus- ja kokemustiedon aktiiviseen jakamiseen.

Ryhmässä on tänään 26. päivä lokakuuta 2023 yhteensä 1 160 jäsentä, joita yhdistää samanaikaiset mielenterveys- ja päihdeongelmat kaksoisdiagnoosien monissa eri muodoissa, sekä asianmukaisen kohtelun ja hoidon saamisen vaikeus.

Ryhmän ammattilaiset ja asiantuntijat

Ryhmään kuuluu tänään 40 psykiatrian, päihdehoidon ja sosiaalialan ammattilaista. Näistä 19 ovat hyväksyneet kutsuni toimia ryhmän erikseen nimeäminä asiantuntijoina ja taustavaikuttajina. Ryhmän nimetyt asiantuntijat

Kokonaisongelmaan voivat vaikuttaa lukuisat oheisongelmat ja laukaisevat tekijät, kuten traumat, stressi, ahdistus, ja unettomuus, jotka toimivat uusien sairausjaksojen ja retkahdusten aiheuttajina ja seurauksina.

Ylläpidän ja ohjaan ryhmän toimintaa 7-päivänä viikossa. Sisältöä ovat päivitykset, eri teemat ja aiheet, kokemus- ja tutkimustieto, keskusteluketjut, tiedostot, asiantuntija-artikkelit, linkit sekä ryhmälle yhteinen arvomaailma.

Videoryhmätapaamiset kuuluvat olennaisena osana valtaklunnallisen ryhmän toimintaa ja tarjontaa, joka ei aseta osallistumiselle maantieteellisiä tai muitakaan rajoitteita. Keskeinen osa toimintaa toteutuu ryhmän kulissien takana itsenäisesti ja/tai vuorovaikutuksessa alan ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa. 

broken image

Palvelujärjestelmän väliinputoaja

Mielenterveys-ja päihdeongelmista puhutaan tiedotusvälineissä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Samalla tavalla, kun kaksoisdiagnoosipotilaat puotoavat helposti psykiatrisen ja päihdehoidon väliin, jolloin he voivat jäädä kokonaan ilman hoitoa, kaksoisdiagnoosit ovat väliinputoajan asemassa. myös mediassa.

Viestinnän ja tiedotustoiminnan tavoitteena on nostaa moniongelmaisuus ja kaksoisdiagnoosit sekä hoidolliset epäkohdat ja puutteet otsikoihin sekä julkisen keskustelun aiheeksi. Esimerkiksi Hesarista löytyy hakusanalla "kaksoisdiagnoosi" vain yksi kirjoitus. Sekin on oma mielipidekirjoitukseni.

Tarkoituksena on mm. lisätä "julkista painetta" mielenterveys- ja päihdepalveluihin, jotta kaksoisdiagnoosien hoidon kehittämisen ja saatavuuden suuri tarve otettaisiin vakavasti myös käytännössä. Haluan myötävaikuttaa kaksoisdiagnoosipotilaisiin kohdistuvien asenteiden muuttamiseen.

Asiantuntija-artikkelit, luennot, puheenvuorot ja tapahtumat 

Olen kirjoittanut useita kokemuksiini perustuvia esityksiä ja artikkeleleita, joita on julkaistu eri julkaisuissa, sekä antanut monia haastatteluja aiheesta. Viestinnän piiriin kuuluvat myös puheenvuorot alan tapahtumissa ja luentotilaisuudet. Esimerkkinä Helsingin Päihdepalveluiden johtoryhmän kokous 17.5.2021,

Olen järjestänyt noin 130 ryhmätapaamista ja luentotilaisuutta Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskuksen ja Helsingin A-killan yhteistiloissa, sekä muissa foorumeissa. Olen puhunut aiheesta mm. Valtakunnallisilla päihdepäivillä, Mielenterveyspäivillä, Vantaan Päihdefoorumissa, A-kiltojen liiton kevätpäivillä jne.

Ammattilaiset ja asiantuntijaryhmä

Ryhmään kuuluu 40 psykiatrian, päihde- ja sosiaalialan ammattilaisia sekä sote-asiantuntijoita. Näistä 18 on hyväksynyt kutsuni toimia ryhmän nimettyinä asiantuntijoina. Tavoitteena on asiantuntijoiden osaamista integroivan yhteistyön ja moniongelmaisuuden hoidon tukeminen sekä hankkeet. Kesä- heinäkuussa 2021 perustetun asiantuntijaryhmän ja sen jäsenien tarkempi rooli kehittyy jatkuvasti.

broken image

Toiminnan tavoitteena on ohjata ryhmän jäsenet sisäistämään, kuinka ongelmat esiintyvät yhdessä, vaikuttavat toisiinsa ja toimivat vahvassa vavuorovaikutuksessa toisiinsa nähden. Koska kaksoisdiagnoosissa ei ole yhtä ilman toista, ongelmat on myös kohdattava ja käsiteltävä ja hoidettava yhdessä ja yhdenaikaisesti.

Kannustamme toisiamme oppimaan uutta hyväksymällä toistemme yksilöllisyyden, erilaisuudet ja virheet sekä ongelmien monimuotoisuuden. Autamme ja tuemme toisiamme toipumaan ja onnistumaan pyrkimyksissämme hallita mielenterveysongelmia ja päihteiden käyttöä kohti oireettomuutta, päihteettömyyttä sekä tasapainoista ja hyvää elämää.

Samalla keskitymme mielenterveys- ja päihdeongelmille yhteisiin tekijöihin, joilla uusia sairausjaksoja ja retkahtamisia voidaan ennaltaehkäistä. Pyrimme edistämään jäsenien hyvinvointia ja terveyttä sekä kuntoutujien elämänlaatua ryhmän yhteisillä resursseilla. 

Hoitoonohjauksen tarkoituksena on saada 2dg-potilaat istumaan psykiatrisen ja päihdepolin hoitovastaavien kanssa toistuvasti samaan pöytään, jolloin psykiatrinen ja päihdehoito yhdistyvät luontevasti ja hoitotulokset paranevat. Ongelmien hoito erikseen psykiatrisella ja päihdepolilla, voi vaikeuttaa kumpaakin ongelmaa.

broken image

-Tomppa-

Tom Merilahti * Ammattipotilas * Kaksoisdiagnoosipotilaiden puolestapuhuja
Puh. 045 805 1665  * tom.merilahti@outlook.com