Return to site

Kaksoispiste: Ammattilaiset

· Psykiatria,Päihdelääketiede,Kaksoisdiagnoosit,Integroitu hoito
broken image

Kaksoispiste ryhmän ja verkoston yhteistyökumppaneita ovat ammattilaiset ja asiantuntijat, innovaattorit ja integraattorit, jotka ovat muita edellä osaamisensa soveltamisessa ja yhdistämisessä muiden toimijoiden kanssa. Uudet toimintatavat vaativat yhteistyöhalua sekä asiantuntijuuksien luovaa yhdistelykykyä.

Tarkoituksena on ammattilaisten, asiantuntijoiden ja hoitotahojen välisen vuoropuhelun lisääminen, yhteistyön tiivistäminen sekä vuorovaikutuksen ja vastavuoroisuuden vahvistaminen sekä erikoisosaamisen parantaminen ja laajentaminen integroimalla asiantuntijuuksia toisiinsa myös käytännössä.

Tavoitteena on moniongelmaisten kaksoisdiagnoosipotilaiden aseman, kohtelun ja hoidon parantaminen sekä potilaslähtöisyyden lisääminen palvelujärjestelmässä. Kaksoispiste: ryhmän moniongelmaisuus, monimuotoiset kokemukset ja näkemykset tarjoavat tähän erinomaiset lähtökohdat.

broken image

“It's the function of creative people to perceive relations between thoughts, or things, or forms of expressions that seem utterly different, and to be able to Connect the seemingly Unconnected". -Wlliam Plomer

Monia mahdollisuuksia yhteiseksi hyödyksi

Asiantuntijoiden, ammattilaisten ja eri hoitotahojen välisessä yhteistyössä on parhaimmillaan kysymys lukuisista mahdollisuuksista, joissa kaikki käytettävissä olevat voimavarat, keinot, kanavat, ja osaaminen ovat yhdistettävissä ja hyödynnettävissä kaikkien osapuolien yhteiseksi hyödyksi.

Ryhmän jäsenet ja erikseen nimetyt asiantuntijat

Ryhmän nimetyt asiantuntijat toimivat ryhmässä omaehtoisesti, oman ammattinsa ja toimintansa ohella ja ilman sitoutumuksia osana Kaksoispiste: ryhmää ja toimintaa. Ryhmässä on 20.4.2024 yhteensä 1 235 jäsentä ja useita nimekkäitä ammattilaista, joista seuraavat on nimetty ryhmän asiantuntijoiksi ja taustavaikuttajiksi.

Jyrki Korkeila (Turku) on Turun Yliopiston psykiatrian professori ja Suomen psykiatrialiiton pääsihteeri, Satasairaalan ylilääkäri sekä psykoterapeutti, joka on tavannut mielialahäiriöpotilaita viikottain kierroilla ja hänen omalla vastaanotollaan. Hän on tehnyt tutkimusta psykiatrisesta hoitojärjestelmästä ja kliinisestä epidemiologiasta.

Juha Kemppinen (Lappeenranta) on päihdepsykiatri, lääkäri ja sosiologi. Hän on yleislääketieteen- ja psykiatrian erikoislääkäri, jolla on päihdelääketieteen erityispätevyys. Hänellä on yli 30-vuoden vuoden ura etulinjassa. Hän on tehnyt myös suoraa potilastyötä. Hän toimii ylilääkärinä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) mielenterveys- ja päihdepäivystyspoliklinikalla, jonne voi kävellä sisään 24/7/365. https://www.silmuke.fi/juha-kemppinen

Minna Sadeniemi (Helsinki) on psykiatrian erikoislääkäri, joka on päätoimittanut oppaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä nimeltään  Kaksisuuntainen mielialahäiriö - Opas sairastuneille ja heidän omaisilleen. Minna toimi aikaisemmin mun psykiatrina ja "integroiduiksi hoitokokouksiksi" nimeämissäni yhteistapaamisissa päihdepoliklinikan johtavan sosiaalityöntekijän työparina.

Ritva Halila (Helsinki) on Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri, lääketieteellisen etiikan dosentti sekä mielenterveyskuntoutujan lähiomainen, ja tässä mielessä kokemusasiantuntija sote-viidakossa. Ritva on myös toiminut sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan pääsihteerinä.

broken image

Satu Korkiavuori on Pohjanmaan hyvinvointialueen erikoislääkäri, jolla on myös omakohtaista kokemusta alkoholiriippuvuudesta. "Alkoholiongelmani oli pahimmillaan silloin, kun olin lääketieteellisessä. Join suuria määriä putkeen. Valmistuin lääkäriksi samalla, kun raitistuin”. http://www.is.fi/terveys/art-2000000864161.html

Marge Miettinen on laaja kokemus potilas-, vammais-, ja kansalaisjärjestöissä luottamustehtävissä, vertaisena ja kouluttajana. Tärkeimpänä Aivovammaliitto, jonka hallituksessa ja eri tehtävissä vuodesta 2014. Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja neuropsykiatrinen valmentaja. Työskentelee ADHD/ADD:n ja Aspergerin kanssa elävien, sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien parissa. Aivovammaliitto: https://aivovammaliitto.fi/ 

Kati Sarvela (Kuhmo) on hammaslääkäri, kouluttaja, tietokirjailija ja terapeutti sekä traumainformoidun liikkeen aktivisti. Hän on kouluttanut traumatietoutta sosiaalialan ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä kolmannen sektorin toimijoille. http://www.iloajatoivoa.fi

Heimo Spelman (Helsinki) on Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) riippuvuuspsykiatrian poliklinikan kokenut sairaanhoitaja.

Milja Horneman (Oulu) toimii liiketoiminnan ja työhyvinvoinninkehittämisen parissa. Koulutukseltaan hän on Kauppatieteiden maisteri (KTM) ja valmistelee nyt myös Kasvatuspsykologian opintojaan Oulun Yliopistolla tavoitteenaan jatkotutkimus stressin psykofysiologian, traumaattisen stressin sekä työperäisen stressin parissa. Milja työskentelee myös jooga- ja kehotietoisuusohjaajana sekä Klassisen Kiinalaisen Lääketieteen terapeuttina.

Christer Schoultz (Helsinki) on hallitusammattilainen, joka auttaa kasvuyrityksiä menestymään. Hänellä on toipumiskokemusta alkoholismista. Raitistuttuaan hän auttoi päihdehoitolaitos Kantamon alkuun, ja toimi yhtiön hallituksessa vuoden 2021 syksyyn asti. Hän toimii Myllyhoitoyhdistys ry:n varapuhenjohtajana, ja auttaa myös henkilökohtaisesti alkoholismista kärsiviä. Hän on myös Alkoholismin tavalliset kasvot ryhmän perustaja ja ylläpitäjä, jossa on yli 9 000 jäsentä.

Hanna Sieranen (Utah, USA) toimii kaksoisdiagnoosiasiakkaiden terapiatiimin johtajana Maple Mountain Recovery hoitolaitoksessa. Hän on tutkinut trauman vaikutuksia ennen hoitoa, hoidon aikana ja sen jälkeen. http://maplemountainrecovery.com 

Ilmo Häkkinen (FM) (Hyvinkää) on tehnyt 50-vuotta päihde- ja mielenterveystyötä. Hän on kouluttaja, työnohjaaja, terapeutti, arvostettu ammattilainen ja pyyteetön moniosaaja. Hän on muun muassa kirjoittanut kirjan nimeltään Itsetutkiskelu.

broken image

Pia Sumupuu (Sotkamo)toimii muutosvalmentajana riippuvuustyön parissa sekä Toimiva ry:n Muutosta ilmassa-hankeen projektikoordinaattorina. Koulutukseltaan Piia on yhteisöpedagogi (AMK), ekspressiivisen taideilmaisun ohjaaja ja ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja sekä Mindfulness ja MBAR (Mindfulness Based Addiction Recovery) -ohjaaja.

Ari Karppinen (Helsinki) toimii sairaanhoitajana Laakson alkoholivieroitusosastolla Helsingissä. Hänen tavoitteenaan on myötävaikuttaa siihen, että päihde- ja psykiatrinen hoito toimivat yhdessä, kun potilas uloskirjataan osastolta. Hän toimi aikaisemmin Itä-Helsingin päihdepsykiatrisessa työryhmässä ja yksikössä kaksoisdiagnoosipotilaista vastaavana.

Maria Thelen (Sipoo) on yksi kolmesta Kondis ry:n huumeiden käyttäjän omaisesta ja yhdistyksen perustajasta. Kondis toimii linkkinä läheisten, käyttäjien ja viranomaisten välillä, ja antaa konkreettisia välineitä elämänhallintaan erityisesti huumeidenkäyttäjien omaisille ja läheisille, mutta myös käyttäjille.

Hannu Ylönen (Vantaa) on uranuurtaja Suomen ensimmäisen vastaanottotyön aloittanut kokemusasiantuntija, joka on auttanut satoja alkoholisteja. Hän on toiminut freelancer toimittajana 1981–2021. https://yle.fi/uutiset/3-11784109?fbclid=

Olavi Sydänmaanlakka (Kerava) on Mielenterveyden keskusliiton pitkäaikainen ja arvostettu toiminnanjohtaja.

broken image

Kuvataideinstallaatio: 'Learning to think by Anthony Gormley

Mirka Vainikka (Helsinki) on Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja ja EPT-verkoston huumetyöryhmän puheenjohtaja. Hän on sosiaali- ja terveysalan ideanikkari, innostaja ja huumetyön ja huumausainepolitiikan keskeisiä vaikuttajia. Mirkalla on vahvat verkostot ja yli kymmenen vuoden kokemus vapaaehtoistyöstä, kuntoutustyöstä ja korvaushoidon arvioinnista.

Suvi Niittylahti (Tampere) on pitkään päihdekuntoutusta ja traumatyötä tehnyt psykoterapeutti. Päihdetyötä ja sen menetelmien kouluttamista on takana yli 30 v. Psykoterapeuttina hän on toiminut noin kymmenen vuotta.

Tom Merilahti (Helsinki) on taustaltaan projektihallinnan ja markkinointioviestinnän yrittäjä ja ammattilainen. Hän on Kaksoispiste: kaksoisdiagnoosiryhmän ja asiantuntijaverkoston perustaja ja ylläpitäjä, integraattori ja koordinaattori sekä kaksoisdiagnoosipotilaiden puolestapuhuja. Häntä on luonnehdittu itsepintaiseksi suunnannäyttäjäksi ja kapinalliseksi edelläkävijäksi. 

Kaksoispiste: ryhmään kuuluu lisäksi useita muita alan arvostettua ammattilaista, kuten Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimusprofessori ja Mielenterveysseura Mieli ry:n johtava asiantuntija, psykiatrian erikoislääkäri Kristian Wahlbeck (Helsinki), joka on kuulunut ryhmään 13.7.2016 alkaen.

broken image

SICU on lyhenne ajattelu- ja toimintatapaani kuvaavasta nimestä ja iskulauseesta Synergy Integrated - Connects the Unconnected, jonka taustoista, toimintaperiaatteista ja aikaisemmasta toiminnasta lisätietoa linkistä.
Kaksoispiste: on myös virtuaaliorganisaatio, joka toimii vastaavilla periaatteella.
SICU ( Synergy Integrated - Connects the Unconnected)

broken image

Huomenta Suomi - Kahden diagnoosin puristuksissa 19.1.2023 

Tom Merilahti * Ammattipotilas * 2dg-potilaiden puolestapuhuja ja äänitorvi *
Mobiili pääkonttori 045 805 166 * tom.merilahti@outlook.com  
Kotisivut * Blogi * Kaksoisdiagnoosiblogi