Return to site

Kaksoisdiagnoosi - Ei yhtä ilman toista

· Kaksoisdiagnoosi,mielenterveysongelma,päihdeongelmat,Päihdepäivät,Tom Merilahti
broken image

2DG-POTILAAT MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN RAKENTEISSA 

Kaksoisdiagnoosilla (2dg) tarkoitetaan, että potilaalla on päihdeongelman lisäksi vähintään yksi vaikea, hoitoa ja useimmiten säännöllistä lääkitystä vaativa psyykkinen häiriö tai sairaus. Puhutaan komorbiditeetista, eli kahden tai useamman itsenäisen sairauden esiintymistä samanaikaisesti, joita tulee myös käsitellä ja hoitaa samanaikaisesti.

Kaksoisdiagnoosi on yksi haastavimmista sairauden muodoista, jota ei yleensä osata hoitaa psykiatria- tai päihdepalveluissa tarpeen mukaisella tavalla yhdessä. Riittävä koulutus, kokemus ja osaaminen kaksoisdiagnoosin hoitoon toisistaan erillään toimivien psykiatrian ja päihdepoliklinikoilla ei riitä. Vättämätön yhteistyö hoitotahojen välillä puuttuu!

Kaksoisdiagnoosipotilaat ovat yksi haavoittuvimmista potilasryhmistä maassamme. Psykiatria- ja päihdepalveluissa ajatellaan liikaa omaa rooliaan: Kun psykiatrisella pyritään hoitaamaan yhtä ja päihdepuolella toista ongelmaa, on ymmärrettävä, että kaksoisdiagnoosissa ei ole yhtä ilman toista. 

broken image

Kaksoisdiagnoosipotilaita pomputellaan helposti luukulta toiselle, koska hoitotahot eivät osaa tai halua ottaa kokonaisvastuuta 2dg-potilaan hoidosta. Hoitotahot eivät "uskalla" astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, jolloin asiakkaan kokonaisvaltainen kohtaaminen ja hoito ei toteudu. Moni putoaa hoitotahojen väliseen kuiluun, jolloin potilas voi jäädä helposti myös täysin ilman hoitoa.

Psykiatria- ja päihdepoliklinikoiden eriytyneisyys ei mahdollista 2dg-potilaiden ongelmien samanaikaista hoitoa. Oma kokemukseni on, että kun potilas astuu ensimmäisen kerran päihdepoliklinikan kynnyksen yli, hän saa helposti vain alkoholistin, narkomaanin, lääkkeiden väärinkäyttäjän tai sekakäyttäjän leiman otsaansa. 

Tämä johtaa väärään asenteeseen potilasta kohdatessa, eikä todennäköisiä mielenterveysongelmia päihdeongelmien taustalla lähdetä edes kartoittamaan. Näkökulma on kapea-alainen ja putkikatseinen. Valtaosalla asiakkaista ongelmat esiintyvät yhdessä. Päihderiippuvuuta ilman mielenterveysongelmia ei ole edes olemassa.

broken image

Kysymys on hoitojärjestelmän ongelmasta. Kukin taho ajattelee omaa osaansa, eikä katso kokonaisuutta potilaan näkökulmasta. Potilaslähtöisyys puuttuu. Meiltä puuttuu myös osaamista. Kaksoisdiagnoosi tiedetään, mutta sen mekanismeja ei tunneta riittävän hyvin. Niin kauan, kun hoitotahot toimivat omissa kuplissaan, kaksoisdiagnoosien hoito jää lastentarha-asteelle. Hoitotahojen osaamista integroivan yhteistyön kehittäminen on välttämätöntä! 

Johdanto Päihdepäiville  Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n julkaisussa: Kaksoisdiagnoosi - Ei yhtä ilman toista

Sairaus- ja hoitohistoria: Mielenterveys- ja päihdeongelmat yhdessä 

Vastaus 2dg-potilaiden huutoon: Vastaus kaksoisdiagnoosipotilaiden huutoon

broken image

Tom Merilahti on Kaksoispiste: kaksoisdiagnoosi- ja asiantuntijaryhmän perustaja, ylläpitäjä sekä viestintä-vastaava, joka yhdistää, koordinoi, ja luo vuorovaikutussuhteita eri osapuolien välillä .

broken image